Välkommen med på en oförglömlig resa till Porto och Douro 26–30/9 2022

• De vingårdar vi besöker håller mycket hög kvalitet.

 

• De flesta provningar sker till mat, så man får smaka vinerna så som de är tänkta att avnjutas.

 

• Alla måltider och vinprovningar ingår i priset. Inte för stor grupp, max drygt 20 personer.        

 

• En stor, bekväm buss med rutinerad chaufför.

 

• Kunniga guider som pratar både svenska och engelska.

 

• Vi ger våra gäster möjlighet att beställa viner man provat för hemleverans, oavsett om du bor i Portugal  eller Sverige.

 

• Så välkommen med på en unik upplevelse som gör att du kommer att upptäcka mycket om Portugal, inte bara deras fantastiska viner! Ett minne för livet helt enkelt! 

LV3U5340.jpg
Landskap.jpg
10599658_697738850280689_390107951745269393_n.jpg
10688357_10153150060614688_7221309072325089948_o.jpg
IMG_5159.jpg

Resans preliminära program

Måndagen den 26 september

För många av våra gäster börjar resan i Algarve. Morgonstund har guld i mun och bussen rullar norrut redan klockan sju. Vi har en skön resa genom vackra Portugal och första uppehåll blir vid Lissabons flygplats efter att vi kört över Tejofloden vid den berömda Vasco da Gama-bron. Därifrån får vi också en glimt av det spaciösa området där Världsutställningen Expo 98 ägde rum. Vi hämtar upp några gäster från Sverige och här ansluter nu Vasco d’Avillez som vår guide. Nu fortsätter resan norrut med Porto som mål. 

 

Som nästan alla resenärer mellan Lissabon och Porto stannar vi för lunch i Anadia. Där väntar en riktigt klassisk måltid; Leitão d v s vedugnsrostad spädgris med nyfriterad potatis och grönsallad. Till det dricker man ofta ett mousserande Bagavin. En unik upplevelse med det välkryddade möra köttet och den mörkröda Espumanten som möts.

 

Väl mätta och belåtna åker vi en dryg timme till Porto, portvinsstaden med många mervärden. När vi är incheckade på hotellet så tar vi ett glas Espumante och skålar för en trevlig resa innan vi går ut och frestas av petiscos som är Portugals svar på spanska tapas.

Tisdagen den 27 september.

Efter frukost hämtas vi av bussen och får en gedigen rundresa i staden under ledning av en guide. Vi får en inblick i stadens historia och får se i stort sett alla intressanta platser, alltifrån stränderna i Matosinhos till världens mest unika bokhandel. 

Vi avslutar turen på södra sidan av Dourofloden och portvinsstaden Vila Nova de Gaia. Vi besöker ett av de mest berömda portvinshusen och får en gedigen inblick i konsten att ta fram detta unika vin. Som vi dessutom får en rikhaltig provning av. Besöket avslutas med en flerrätters lunch.

 

Nu styr vi kosan mot Dourodalen men på vägen dit kommer vi att passera den sydligaste delen av Vinho Verde där vi ska besöka en intressant vingård. Quinta de Santa Teresa som ägs av familjen Gomes med ett brinnande intresse för kvalitetsviner. Vingården har gamla anor men förvärvades av familjen för ett antal år sedan och har nu genomgått en dramatisk upprustning. Gårdens viner är internationellt erkända och merparten av deras viner går på export till kännare över hela världen. Man har koncentrerat sig på vita viner, och i ett unikt provningsrum kommer vi att få lära känna många av södra Vinho Verdes druvsorter.

Vi fortsätter resan till Peso da Regua där vi checkar in på ett litet designhotell. Efter en bensträckare på rummet är det dags för en promenad genom byn till järnvägsrestaurangen där vi avnjuter en trerättersmeny med goda viner till.

Onsdagen den 28 september

Vi börjar dagen med ett besök på dalens Portvinsmuseum som praktiskt nog ligger på gångavstånd. Här får du en fördjupad och sakkunnig inblick i Portvinets värld under någon timma som avslutas med en intressant provning av högklassiga viner från Quinta da Devesa. De har bl a colheitas från gamla årgångar.

 

Vi åker en kort stund upp i bergen på norra sidan om Dourofloden till en liten producent, Calços do Tanha, som ägs av fem systrar. Det är Susana som tar emot oss och leder provningen av viner från deras två vingårdar. De äger även Quinta do Zimbro som ligger på gränsen mot Douro Superior och som tidigare levererade sina druvor till de stora portvinshusen Taylors och Grahams. Numera görs inga portviner här utan man har koncentrerat sig på högklassiga bordsviner. Efter provningen dukar man upp ett rikligt bord av lokala petiscos och då får vi tillfälle att prova deras viner till maten.

 

Bussen tar oss sedan söderut till södra sidan av floden till Folgosa, där en båt väntar på att ta oss uppströms till Pinhão, centralorten i Douro. Båtfärden går genom den viktigaste delen av vinregionen och vi kommer att från flodsidan passera flera av de mest kända vingårdarna.

 

Väl framme i Pinhão tar oss bussen till en av Portugals mest intressanta vingårdar Wine & Soul. Vingården ägs och drivs av två av landets mest erkända vinmakare som dessutom är gifta med varandra. Kanske har den vinintresserade hört talas om Sandra Tavares da Silva och Jorge Borges? Vi får prova en rad av deras berömda viner. 

 

Dagen avslutas med en gemensam middag på en restaurang i Pinhão där vi äter en portugisisk trerättersmeny med viner från Wine & Soul. Därefter går bussen tillbaka till hotellet för fritt umgänge eller vila!

Torsdagen den 29 september

Dagens första besök blir Quinta do Portal. Vingården ligger en bit norrut men det blir en resa i kanske världen vackraste vinområde. För några år sedan anlitade man en av Portugals bästa arkitekter, Alvaro Siza, för att designa deras vineri. Resultatet är en imponerande byggnad som i detalj är konstruerad med vinet i huvudrollen. Vi får en kombinerad visning och provning av såväl bordsviner som portviner. Och turen avslutas med en trerätters lunch. Restaurangen ligger med utsikt över vinfälten och maten är en modern tolkning av klassiska portugisiska rätter. Till detta provar vi en rad viner. 

 

Efter lunch får vi en kort resa mot en av landets bästa producenter av Espumante enligt champagnemetoden. När vinlusen kom till Europa drabbades Champagneregionen först. Det resulterade i att många duktiga vinmakare sökte sig till Portugal. Därför har landet en lång tradition av Espumante av hög kvalitet. Här får vi prova en rad av deras viner.

 

Sedan går färden söderut mot Quinta do Noval. Mest känt för sina ypperliga portviner, i synnerhet Noval Naçional, som är världens dyraste portvin gjort av druvor från stockar på originalroten, de har alltså aldrig drabbats av vinlusen. Vi besöker denna unika vinterrass och får därefter prova både bordsviner och portviner. De som så önskar kan vara med och fottrampa druvor. Det sker i sk lagares, stora stenkar där man med bara fötterna krossar druvorna. En upplevelse att minnas för livet. 

Sedan bjuds vi på en trerättersmeny lagad på plats av husmor från gårdens lokala råvaror. Och naturligtvis en spännande och riklig vinservering till…

 

Mätta och belåtna tar oss bussen till hotellet efter en händelserik dag.

Fredagen den 30 September

Vi startar ganska tidigt och reser genom landets vackra landskap och efter en del korta kaffe stopp är vi i Lissabon för en trevlig avslutningslunch. Till lunchen finns en vinbuffé med många av vinerna från Glass of Portugals sortiment. Vi sitter länge och njuter och summerar intrycken från resan och de som ska flyga hem från Lissabon lämnar nu gruppen. Bussen far därefter vidare mot Algarve. 

Våra reseledare

Gunnar med keps.jpg

Gunnar har under 20 år arbetat för ViniPortugal med uppdrag att promota landets viner i de nordiska länderna. Detta arbete har också inneburit guidade resor ner till Portugals vinvärld för importörer, vinjournalister, sommelierer och vinintresserade privatpersoner, framför allt Munskänkar. 

Vasco.jpg

Vasco har i hela sitt yrkesliv har ägnat sig åt Portugals vinnäring både på vingårdar och som president för ViniPortugal. Senare även som president för Lisboa vinregion som under hans ledning blev en av de mest expansiva vinregionerna i landet. För något år sedan fick han motta landets högsta utmärkelse för sina insatser.

Priser och information

ALL INCLUSIVE!

I priset (1500,- €/person) ingår buss med svensk och engelsktalande guide, övernattningar i dubbelrum med frukost (enkelrumstillägg: 150,- €). Alla måltider som anges i programmet med viner till. Samtliga vingårdsbesök med provningar. Priset är exklusive flygresa till Portugal. Det är upp till varje resenär att boka flyg som passar.

 

KÖP MED DIG VINER HEM

Under resans gång finns möjlighet att beställa viner från vingårdarna vi besöker. Glass of Portugal ombesörjer sedan leverans hem till er (oavsett om hemmet är i Portugal eller Sverige). 

 

BOKNING & AVBOKNINGSPOLICY

Du bokar dig genom att maila till gunnar@bistro.se. Vi skickar en bekräftelse och handpenning (20%) erläggs. Vid avbokning fram till 30 dagar innan avresa får du dessa pengar tillbaka.

Resterande resekostnader betalas senast den 26 augusti. Om Coronaläget är sådant att lagar och restriktioner gör att resan inte går att genomföra så får du tillbaka alla pengar.

 

FÖR DIG SOM RESER FRÅN SVERIGE

Vi kommer att meddela dig när resan är fulltecknad och säkert kommer att bli av, så att du själv kan boka lämpligt flyg. Vi behöver vara minst 20 resenärer för att resan ska kunna genomföras.

 

FÖR DIG SOM ANSLUTER I ALGARVE

Bussen startar och avslutar vid Albufeira. Exakt plats bestäms i samråd med resenärer.

 

ARRANGÖR

Resan arrangeras av Bistro agency. För frågor om resan kontakta:

Gunnar Törnquist, Bistro agency, e-post: gunnar@bistro.se, tel 0705-65 26 11.