Upptäcktsresa till Portugal september 2021

Vi har arrangerat en rad vinresor till vinlandet Portugal och det som vi tycker karaktäriserar en lyckad resa är: 

 

 • Inte för stor grupp, max drygt 20 personer, gärna en härlig blandning av singlar och par. Vi kan även ordna skräddarsydda resor för kamratgäng typ vinklubbar. 
   

 • En stor, bekväm buss med rutinerad chaufför.
   

 • Vi har märkt att i stället för att ha upp till sex vingårdsbesök per dag så väljer vi färre med tid för längre provningar och ofta provningar till mat. Därför ingår ofta lunch på vingård. 
   

 • Vi lägger också stor vikt vid kvalificerad guidning. Därför har vi två guider med på resan: Vasco d’Avillez som i hela sitt yrkesliv har ägnat sig åt Portugals vinnäring och Gunnar Törnquist, som under 20 år har arbetat för ViniPortugal med uppdrag att promota landets viner i de nordiska länderna. Dessa guider blandar information om viner och vingårdar med kultur, landets historik på ett personligt och underhållande sätt. Guidningen sker på både svenska och engelska.
   

 • De vingårdar vi besöker är ofta små kvalitetsodlare vars produktion är för liten för att nå en större publik. Men vinerna är av mycket hög kvalitet!
   

 • Sist men inte minst – vi ger våra gäster möjlighet att beställa viner man smakat för hemleverans, oavsett om du bor i Portugal eller Sverige.
   

Så välkommen med på en unik upplevelse som gör att du kommer att upptäcka mycket om Portugal, inte bara deras fantastiska viner! Ett minne för livet helt enkelt! 

Preliminärt program 13-17 september 2021

DAG 1 – 13 SEPTEMBER – SETÚBALHALVÖN

 

Buss avgår från Algarve på morgonen till vackra Setúbalhalvön. 

Ni som reser från Sverige hämtas upp på flygplatsen i Lissabon.

 

Vårt första besök blir Ermelinda Freitas, en mycket intressant vingård som drivs av tre generationer kvinnor. Det är en av landets mest framgångsrika vingårdar som nu tillhör de tongivande och mest dynamiska. Över 70% av personalen består av kvinnor och det kvinnliga perspektivet märks både på vinerna och mottagandet. Här bjuds vi på vinprovning, en guidad rundtur och en fin lunch med husets viner till.

 

Efter lunch fortsätter vi till Quinta de Alcube för provsmakning av både vin och gårdens egna fårost. Detta är en liten vingård vars produktion av viner köps direkt av kunder i närområdet och Lissabon. Det återfinns inte i handeln. Den krämiga, läckra osten, Queijo de Azeitão äts ofta med sked och är en sann njutning.

 

Därefter tar bussen oss till en kakelverkstad i Azeitão där du kan göra personligt kakel för hand. Produktionen här är helt hantverksmässig och har knappast ändrats under århundraden. 

 

Sen eftermiddag checkar vi in på hotell Club Azeitão som är ett hotell med lantlig atmosfär omgiven av apelsinlundar. Om du vill kan du också ta ett kvällsdopp i poolen.

 

Middagen, med trerättersmeny, intas på hotellet med viner presenterade av António Saramago. En av landets bästa vinmakare som har uppdrag som flying winemaker för många av toppvinerna i södra Portugal. Han har också en liten vingård som han driver tillsammans med sin son och det är viner därifrån vi får tillfälle att prova till maten.

DAG 2 – 14 SEPTEMBER – LISBOA & BAIRRADA

Efter frukost tar bussen oss mot vinregionen Lisboa. Där besöker vi Quinta do Pinto med vinprovning och lätt lunch. Gården ägs av Antonio Afonso Cardoso Pintos som för drygt 10 år sedan tog över gården för att samla sin familj i en lantlig miljö och producera egna viner av hög kvalitet. Med facit i hand kan man konstatera att han verkligen har lyckats. Här får du ett tillfälle att göra din egen bedömning.  

 

Efter lunch på vingården far vi vidare norrut och nästa vingårdsbesök – Caves Aliança, en av landets mest välrenommerade producent. Här får vi även chans att besöka deras vinmuseum.

 

Kl 18.00 är det dags för en tidig middag. Det låter kanske lite märkligt men det vore en ännu större miss i programmet att passera Anadia utan att besöka någon av alla deras berömda restauranger som har en sak gemensamt,  d v s spädgris tillagad i vedeldad ugn. Detta har utvecklats till något av Portugals nationalrätt. Det delikata köttet serveras med nylagad friterad potatis och en kryddstark sås och i glaset ett mousserande vin av just Baga. Ja, du läste rätt det är ett mousserande rött vin! Perfekt till denna rätt.

 

Sedan fortsätter resan mot Porto. Vi anländer till vårt hotell och senare delen av kvällen är fri för antingen en sängfösare eller att upptäcka Portos kvällsliv på egen hand.

DAG 3 – 15 SEPTEMBER – PORTO & VINHO VERDE

Efter frukost tar oss bussen till Vila Nova de Gaia och naturligtvis ett av de stora portvinshusen, där vi lär känna portviner i såväl teorin som i praktiken. Portvinet är flaggskeppet i vinlandet Portugal och vi får en historisk återblick och en förståelse för varför det fortfarande är ett så eftertraktat vin i stora delar av världen.  

 

Vi äter en lätt lunch på en lokal traditionell restaurang innan vi beger oss österut.

 

På väg mot Douro stannar vi till på vingården Quinta Santa Teresa som ägs av A&D Wines. Den ligger i den södra delen av Vinho Verde, bara någon kilometer norr om Dourofloden. Denna del av regionen är känd för sina vita viner med bra potential att lagras och med unika druvsorter, som t ex Avesso. Detta är ett litet familjeföretag som vuxit fantastiskt under de senaste åren, främst genom framgångar på den internationella marknaden. Vi får en riklig provning med trevliga petiscos till, d v s små munsbitar. Vid fint väder har man möjlighet att simma i poolen. 

 

Sedan går färden vidare till Peso da Régua med incheckning på hotellet och en liten bensträckare på byn eller vila på hotellrummet.

 

Middag avnjutes på Castas e Pratos som ligger i ett av de gamla godsmagasinen och som också har ett mycket välsorterat vinotek med i huvudsak Douroviner. Vi äter en trerätters meny och dricker såklart de lokala vinerna till.

DAG 4 – 16 SEPTEMBER – DOURO

Vi börjar dagen med en promenad för att besöka det nya portvinsmuséet i Peso da Régua.

 

Bussen tar oss sedan till Calços do Tanha, en liten vingård som ägs av fem systrar. De gör främst bordsviner på de klassiska portvinsdruvorna. Tidigare levererades druvorna till de stora portvinshusen men nu gör systrarna egna röda och vita viner. Deras viner håller genomgående en hög kvalitet men främst gör de röda endruvsviner med framgång. Här äter vi också en lätt lunch som serveras i deras lagarer, d v s de stenbassänger där man brukar fottrampa viner.

 

Därefter tar vi oss till Folgosa vid Dourflodens södra strand, där en klassisk barca väntar , d v s samma båttyp som tidigare transporterade portvinspipor ner till Vila Nova de Gaia. Båten tar oss på en härlig tur till Pinhão och vi kommer på denna flodtripp att passera de viktigaste vingårdarna och portvinshusen.

 

En kort tur med bussen tar oss till Wine and Soul. Ett av de hetaste namnen bland Dourodalens vingårdar. Två av landets skickligaste vinmakare som tillsammans inte bara bildar familj utan gör viner av toppklass som får toppoäng av såväl internationella vintidningar som toppsommelier.  

 

På kvällen äter vi en gemensam trerätters middag och smälter dagens alla intryck innan vi är tillbaka på hotellet i Peso da Régua.

DAG 5 – 17 SEPTEMBER – DÃO & HEMRESA

 

Vi styr kosan mot vinregionen Dão och nya vinäventyr.

Förmiddagen ägnar vi åt besök på Vinha Paz med lunch. Dão är berömt framför allt för sina röda blandviner. Vinstockarna växer på ganska hög höjd och själva vinområdet skyddas av omgivande berg. Man kan likna det vid en stor gryta. Vingården vi besöker är ett familjeföretag i femte generationen. Vinerna håller hög kvalitet och är ofta belönade med medaljer vid de stora internationella vinmässorna. 

 

Efter lunch far vi vidare mot Lissabon där alla resenärer med flyg släpps av och slutligen går bussen vidare söderut. 

Vi anländer till Algarve på kvällen.

PRAKTISK INFORMATION

Under resans gång finns möjlighet att beställa viner från vingårdarna vi besöker. Glass of Portugal ombesörjer sedan leverans hem till er (oavsett om hemmet är i Portugal eller Sverige). 

 

ALL INCLUSIVE!

I priset (14.500:- SEK/person) ingår buss med svensk och engelsktalande guide, övernattningar i dubbelrum med frukost. (Tillägg för enkelrum är 1000:-/person). Alla måltider som anges i programmet med viner till. Samtliga vingårdsbesök med provningar. Priset är exklusive flygresa till Portugal. Det är upp till varje resenär att boka ev flyg som passar.

 

BOKNING & AVBOKNINGSPOLICY

Du bokar dig genom att maila till gunnar@bistro.se. Vi skickar en bekräftelse  och handpenning (20%) erläggs. Vid avbokning fram till 30 dagar innan avresa får du dessa pengar tillbaka.

Resterande resekostnader betalas senast den 1 augusti. Om Coronaläget är sådant att vi bedömer att resan inte kommer att gå att genomföra så får du tillbaka alla pengar.

 

FÖR DIG SOM RESER FRÅN SVERIGE

Vi kommer att meddela dig när resan är fulltecknad och säkert kommer att bli av, så att du själv kan boka lämpligt flyg. Vi behöver vara minst 20 resenärer för att resan ska kunna genomföras.

FÖR DIG SOM ANSLUTER FRÅN ALGARVE

Busssen startar och avslutar vid Albufeira. Exakt plats bestäms i samråd med resenärer.

 

ARRANGÖR

Resan arrangeras av Bistro agency. För frågor om resan kontakta:

Gunnar Törnquist, Bistro agency, e-post: gunnar @bistro.se, tel 0705-65 26 11.

VÅRA GUIDER VASCO D'AVILLEZ OCH GUNNAR TÖRNQUIST

Vasco har i hela sitt yrkesliv har ägnat sig åt Portugals vinnäring både på vingårdar och som president för ViniPortugal. Senare även som President för Lisboa vinregion som under hans ledning blev en av de mest expansiva vinregionerna i landet. För något år sedan fick han motta landets högsta utmärkelse för sina insatser.

Gunnar har under 20 år arbetat för ViniPortugal med uppdrag att promota landets viner i de nordiska länderna. Detta arbete har också inneburit guidade resor ner till Portugals vinvärld för importörer, vinjournalister, sommelierer och vinintresserade privatpersoner, framför allt Munskänkar.